Dzisiaj na deser przygotowałam proste ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie z sernikiem kawowym, czekoladkami mocca i kremem czekoladowym. W efekcie deser ten składał się z wielu niepowtarzalnych i pysznych smaków, które na długo zapamiętam. Wypróbujesz? Oto składniki:
Ciasteczkowy spód
-specjały dla małych- herbatnikowe zwierzaki z polewą kakaową od Dr Gerard 200 g
-1 łyżka kajmaku
-60 g masła
-60 g rodzynek
Sernik kawowy
-500 g sera białego z wiadereczka
-¾ szklanki cukru pudru
-100 ml mleka
-100 ml mocnej kawy
-25 g żelatyny
Krem
-600 g śmietany 36%
-300 g białej czekolady
Dodatkowo
-torcik zbożowy od Dr Gerard 2-3 sztuki
-czekoladki mocca od Dr Gerard około 24 sztuki
-1 filiżanka kawy
Sposób przygotowania: ciasteczkowy spód: herbatniki kruszę, a następnie łączę z roztopionym masłem, masą kajmakową oraz rodzynkami. Wykładam na spód formy (28/19 cm), wyrównuję, schładzam. Sernik kawowy: ser miksuję z cukrem pudrem. Żelatynę zalewam mlekiem, mieszam do napęcznienia. Powoli do żelatyny wlewam mocną i gorącą kawę. Mieszam do rozpuszczenia i lekko przestudzoną łączę z masą serową. Wylewam na spód, układam czekoladki zamoczone w kawie i schładzam. Krem: białą czekoladę łamię na kawałeczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Płynną masę odstawiam do lekkiego przestudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno, a następnie ciągle mieszając wlewam do niej przestudzoną, płynną białą czekoladę. Całość wstawiam na chwilę do lodówki, a następnie wykładam na czekoladki. Wierzch posypuję pokruszonym torcikiem i ponownie schładzam. Koniecznie wypróbuj, a do przygotowania wykorzystaj niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz