niedziela, 30 września 2018

Serniczek to słodycz....




       Sernik z nutą cynamonu na spodzie z ciastek Markiz Dr Gerarda o pięknym pomarańczowo-złotym kolorze na kontrastującym ciemniejszym spodzie. Pyszny i elegancki. Nie jest pracochłonny, ale każe na siebie dość długo czekać. Aby jeszcze ułatwić sobie życie można dzień lub dwa dni wcześniej przygotować puree z dyni, przechować w lodówce a potem tylko odpowiednio wcześniej wyjąć żeby nabrało temperatury pokojowej . To jest naprawdę ważne, bo jeśli składniki masy serowej mają różne temperatury to sernik nie będzie się równo wypiekał.
Upiekłam go dzisiaj w wolnej chwili ponieważ dostałam od cioci tyle dyni, że musiałam wypróbować. Wierzch gładki bez wybrzuszeń i pęknięć a środek zwięzły i kremowy. Oby i Wam taki wyszedł.
Składniki na spód
- 100 g masła
-300 g ciastek Markiz Dr Gerarda

Masa serowo-dyniowa
-1 kg dyni
-7 opakowań serka śmietankowego Twój smak
-1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
-4 jajka
-1 szklanka cukru trzcinowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu

Dynię kroimy na duże kawałki, układamy na blaszce skórką do dołu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do czasu gdy miąsz będzie miękki. Wyjmujemy ją i pozwalamy ostygnąć, pozbawiamy dynię pestek. Resztę miąszu zeskrobiemy ze skórki i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładkie puree. Wszystkie składniki masy serowej wyciągamy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Następnie rozpuszczamy masło, a ciastka markizy rozdrabniamy robotem kuchennym. Foremkę natłuszczamy odrobiną roztopionego masła. Resztę masła wlewamy do ciastek i razem mieszamy.
Gotową masą wylepiamy spód i boki foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wkładamy wszystkie serki i ubijamy na niskich obrotach, następnie dosypujemy mąkę, cynamon i cukier po łyżce. Następnie dodajemy puee z dyni, a za nim wszystkie jajka na raz. Gdy jajka się rozprowadzą w masie serowej to wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Masa będzie rzadka, ale to nie szkodzi. Na przestudzony spód wylewamy masę serową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut. Piekarnik wyłączamy, gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu środek będzie jeszcze drżał, uchylamy drzwiczki piekarnika, aby powstała szpara. Ciasto pozostawmy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz