Oto przepis:
Składniki
Ciasto:250 g płatków kukurydzianych
150 g płatków owsianych
600 g kompotu ze śliwek drylowanych (owoce i syrop)
1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)
Polewa:
125 g margaryny
1 szklanka mleka
150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
3 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Kompot zagotować, zdjąć z gazu i dokładnie rozpuścić w nim galaretkę. Na gorąco dodać płatki kukurydziane - wymieszać. Następnie do gorącej masy wsypać płatki owsiane - ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (13 x 39) wyścielonej folią spożywczą. Lekko ostudzić.
2. Margarynę rozpuścić, wlać mleko, wsypać kakao i mąkę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Polewę lekko ostudzić i wylać na ciasto. Torcik odłożyć w chłodne miejsce, aby stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz