Pobyt kuzynki
Nasza rodzina można powiedzieć zaczęła powolutku się
wykruszać, a przede wszystkim nasze pokolenie. Zosia, która gości u nas jest
cioteczną siostrą mojej żony, tak się składa, że mieszkamy w domu po rodzicach
i wielu członków rodziny czuje do tego domu sentyment, było tu wiele spotkań
rodzinnych i towarzyskich, a prawie wszyscy odeszli. Kawa, słodycze od Dr
Gerarda miły nastrój sprowadza do takich wspomnień. W parku panował jesienny
nastrój deszczowa nieco pogoda, więc przypomniawszy sobie o pysznym cieście od
Dr Gerarda, które czekało w lodówce wróciliśmy do domu
Składniki
Na spód: •250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl
Truskawkowy"
•50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem: •1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
•450g gotowego sera na sernik
•300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
•250g umytych, obranych truskawek
•3 łyżki cukru pudru
•70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku
"Koktajl Truskawkowy"
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany
Wierzch: •300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
•2-3 łyżki cukru pudru
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie
stało w upalny dzień, radzę użyć)
•wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"
do ozdoby
•parę truskawek do ozdoby
Sposób przygotowania
Spód:
Wafelki Pryncypałki o
smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie
masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).
Masą wafelkową
wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno,
wyrównać.
Krem:
Galaretkę zalać
gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Truskawki zmiksować na mus.
Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie
tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Do ubitej śmietanki,
cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać
mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na
wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do
zamrażalnika.
Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.
Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać.
Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
Schłodzone ciasto
wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i
położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym,
fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do
szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę
udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz