poniedziałek, 24 września 2018

Pobyt kuzynki


Pobyt kuzynki

 

Nasza rodzina można powiedzieć zaczęła powolutku się wykruszać, a przede wszystkim nasze pokolenie. Zosia, która gości u nas jest cioteczną siostrą mojej żony, tak się składa, że mieszkamy w domu po rodzicach i wielu członków rodziny czuje do tego domu sentyment, było tu wiele spotkań rodzinnych i towarzyskich, a prawie wszyscy odeszli. Kawa, słodycze od Dr Gerarda miły nastrój sprowadza do takich wspomnień. W parku panował jesienny nastrój deszczowa nieco pogoda, więc przypomniawszy sobie o pysznym cieście od Dr Gerarda, które czekało w lodówce wróciliśmy do domu

 

Składniki

 

Na spód: •250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"

•50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej

Krem: •1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody

•450g gotowego sera na sernik

•300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%

•250g umytych, obranych truskawek

•3 łyżki cukru pudru

•70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy"

•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

•1 fix do śmietany

 

Wierzch: •300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%

•2-3 łyżki cukru pudru

•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

•1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)

•wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" do ozdoby

•parę truskawek do ozdoby

Sposób przygotowania

Spód:

 Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).

 Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.

 

Krem:

 Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Truskawki zmiksować na mus.

 

Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

 Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.

 

Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

 

Wierzch:

 Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.

 

Smacznego! :)

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz