niedziela, 30 września 2018

Ciasto drożdowe dla dzieci

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 80 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania śliwek ułożonych cieście

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Masło rozpuszczamy i studzimy.

Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbawiamy pestek i wkładamy do miski. Posypujemy je cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy.

Drożdże kruszymy do miseczki. Rozrabiamy je z dwiema łyżkami letniego mleka, dwiema łyżeczkami brązowego cukru oraz łyżką mąki pszennej. Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek do, którego wlewamy rozrobione z dodatkami drożdże. Gdy drożdże "ruszą" do miski dodajemy ostudzone masło, letnie mleko, jajka oraz brązowy cukier. Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.

Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Należy je ręcznie rozciągnąć na wymiar formy. Wałek nie jest potrzebny.

Na ciasto układamy śliwki ( ja swoje musiałam pokroić na mniejsze kawałki, bo całe połówki byłby strasznie niepodzielne:) ), które posypujemy je brązowym cukrem. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę.

Kruszonka:

Zimne masło rozcieramy w palcach z brązowym cukrem oraz mąką.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut. 
 
 
Polecam wszelkiego rodzaju specjały dla małych dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz