Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 2 średniej wielkości jajka
- 12 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 80 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 500 g śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru brązowego
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru brązowego
- Dodatkowo:
- 2 łyżki brązowego cukru do posypania śliwek ułożonych cieście
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbawiamy pestek i wkładamy do miski. Posypujemy je cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy.
Drożdże kruszymy do miseczki. Rozrabiamy je z dwiema łyżkami letniego mleka, dwiema łyżeczkami brązowego cukru oraz łyżką mąki pszennej. Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek do, którego wlewamy rozrobione z dodatkami drożdże. Gdy drożdże "ruszą" do miski dodajemy ostudzone masło, letnie mleko, jajka oraz brązowy cukier. Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Należy je ręcznie rozciągnąć na wymiar formy. Wałek nie jest potrzebny.
Na ciasto układamy śliwki ( ja swoje musiałam pokroić na mniejsze kawałki, bo całe połówki byłby strasznie niepodzielne:) ), które posypujemy je brązowym cukrem. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę.
Kruszonka:
Zimne masło rozcieramy w palcach z brązowym cukrem oraz mąką.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut.
Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbawiamy pestek i wkładamy do miski. Posypujemy je cynamonem oraz brązowym cukrem i dokładnie mieszamy.
Drożdże kruszymy do miseczki. Rozrabiamy je z dwiema łyżkami letniego mleka, dwiema łyżeczkami brązowego cukru oraz łyżką mąki pszennej. Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek do, którego wlewamy rozrobione z dodatkami drożdże. Gdy drożdże "ruszą" do miski dodajemy ostudzone masło, letnie mleko, jajka oraz brązowy cukier. Zarabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto, które posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy do podwojenia objętości.
Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Należy je ręcznie rozciągnąć na wymiar formy. Wałek nie jest potrzebny.
Na ciasto układamy śliwki ( ja swoje musiałam pokroić na mniejsze kawałki, bo całe połówki byłby strasznie niepodzielne:) ), które posypujemy je brązowym cukrem. Na wierzch ciasta dajemy kruszonkę.
Kruszonka:
Zimne masło rozcieramy w palcach z brązowym cukrem oraz mąką.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut.
Polecam wszelkiego rodzaju specjały dla małych dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz