piątek, 28 września 2018

„Sezam i nie tylko”

Cukiernictwo na przełomie ostatnich stu lat zrobiło krok milowy w procesach technologicznych produkcji Słodyczy, Ciastek, jak i pozostałych innowacyjnych Słodkich wypieków i wyrobów. Szczególnym uznaniem dla dużej gamy wyrobów jest zewnętrzne wzbogacanie Ciastkarskich wypieków nasionami takimi jak np.: sezam, mak, pestki dyni, siemię lniane i również, uwielbiany przez wielu, słonecznik. Głównym zamierzeniem Cukierników w dodawaniu do swoich wyrobów nasion jest wygląd zewnętrzny, sprawienie, by wypiek przyciągał oko. Równie ważny jest smak wyrobów Ciastkarskich posypanych owymi nasionami, ale istotne są też minerały i witaminy w nich zawarte, które przyczyniają się do sprawnego działania i funkcjonowania organizmu. Dr Gerard jest propagatorem wyrobów ciastkarskich z użyciem powyższych nasion, jak choćby Ciastka francuskie posypane sezamem. Są bardzo smaczne, prawdopodobnie bez posypki sezamowej nie miałyby takiego uroku i waloru smakowego, który niewątpliwie docenia moja kochana żoneczka Justyna. Od jakiegoś czasu na pierwszym miejscu naszej listy zakupów są właśnie Ciastka francuskie posypane sezamem. Bez obawy, inne również, jak choćby markizy i Torciki, a na równi z nimi konkurują Pryncypałki. Tak, na naszym stole zdecydowanie dominuje Dr Gerard. W żadnym wypadku nie gardzimy innymi Słodkimi wyrobami, a szczególnie Justynka - łasuch niesamowity! Bywają dni, że dopada ją tak zwane ‘niedocukrzenie’ (proszę nie mylić z cukrzycą), zjada wtedy wszelkie nasze żelazne zapasy słodyczy. No ale cóż będę jej żałował? Życie takie krótkie, a organizm Słodkiego się domaga!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz