Mój mąż uwielbia słodycze od Dr Gerarda i wszystko co jest związane z kawą, więc dzisiaj z okazji jego imienin przygotowałam torcik przełożony masą cappuccino, masą kajmakową i czekoladkami kawowymi, a wierzch udekorowałam kruchymi ciasteczkami. W efekcie końcowym powstał tort z mnóstwem kawy i słodkości dla jej wielbiciela. Może i Wy spróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt cappuccino
-8 jajek
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki mąki pszennej
-6 łyżek cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki cappuccino (w proszku)
Krem
-400 g śmietany 30%
-300 g serka mascarpone
-4,5 łyżki cukru pudru
-2 łyżki masy kajmakowej
-1,5 łyżki cappuccino w proszku
Poncz
-100 ml likieru kawowego
-100 ml herbaty
Dodatkowo
-czekoladki mocca od Dr Gerard 2 opakowania
-kruche precelki od Dr Gerard w polewie kakaowej kilka sztuk
-drobne kruche ciasteczka w czekoladzie mlecznej od Dr Gerard kilkanaście sztuk
-130 g masła
-130 g mleka skondensowanego słodzonego
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-zmielone orzechy
Sposób przygotowania: biszkopt cappuccino: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Partiami dodaję cukier. W następnej kolejności żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaję cappuccino i mieszam. Dno tortownicy (średnica 22 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt wyciągam z tortownicy i przecinam na trzy równe blaty. Krem: śmietanę ubijam na sztywno, z cukrem pudrem, a następnie dodaję stopniowo mascarpone. Masę dzielę na 2 części. Do jednej dodaję cappuccino, a do drugiej 2 łyżki masy kajmakowej. Wszystkie składniki ponczu łączę ze sobą. Następnie ucieram masło na puch i stopniowo dodaję słodzone mleko skondensowane i ucieram, na samym końcu dodaję kawę rozpuszczalną. Złożenie: biszkopt cappuccino nasączam ponczem, wykładam połowę masy cappuccino, nakładam biszkopt cappuccino, nasączam ponczem i wykładam masę z kajmakiem, układam czekoladki mocca i wykładam resztę masy cappuccino, na którą nakładam biszkopt cappuccino i nasączam go ponczem. Wierzch i boki smaruję masą z masła i mleka skondensowanego. Boki obsypuję zmielonymi orzechami, a wierzch dekoruję kruchymi precelkami w polewie kakaowej i drobnymi kruchymi ciasteczkami w czekoladzie mlecznej. Tort przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz