poniedziałek, 24 września 2018

SMAKOŁYKI SZYBKO ZNIKAJĄ ZE STOŁÓW



Wszystko, co dobrze smakuje szybko się kończy, szybko znika ze stołów. Dotyczy to przede wszystkim słodyczy. One zawsze są rozchwytywane, bynajmniej w moim domu. Wczoraj na przykład MARKIZY DR GERARDA rozpłynęły się w ciągu godziny. Trzy paczki w tempie ekspresowym zapadły się pod ziemię. Nie mogłam w to uwierzyć. Dla moich gości niestety nie starczyło, musiałam więc prędko upiec  
 CIASTO GRUSZKOWE
Składniki:
250 g mąki, 120 g cukru, 160 g masła, sól, jajko, 1 cukier waniliowy, ½ łyżeczki cynamonu, 6 gruszek, 8 łyżek marmolady żurawinowej.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać do misy, dodać masło pokrojone w kostkę i połączyć. Następnie wsypać cukier i szczyptę soli, dodać jajko i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć na godzinę do lodówki. Gruszki obrać, ostrożnie wyjąć środki i pokroić je w plastry o grubości około pół cm. Ciasto rozwałkować na placek i przenieść go do tortownicy. Lekko wcisnąć je w formę i przycisnąć krawędzie. Resztę ciasta odkroić. Dno ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić. Na dnie rozsmarować marmoladę żurawinową i zaczynając od krawędzi poukładać wokół gruszki tak, aby częściowo nachodziły na siebie. Pokryć nimi całe dno. Posypać owoce cukrem waniliowym i cynamonem. Na środku każdego plasterka nałożyć kopczyk marmolady. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 C. Czas przygotowania około 60 minut. W zależności od upodobania można użyć ulubionej marmolady, a także innych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz