Wszystko, co dobrze smakuje szybko się kończy, szybko znika
ze stołów. Dotyczy to przede wszystkim słodyczy. One zawsze są rozchwytywane,
bynajmniej w moim domu. Wczoraj na przykład MARKIZY DR GERARDA rozpłynęły się w
ciągu godziny. Trzy paczki w tempie ekspresowym zapadły się pod ziemię. Nie
mogłam w to uwierzyć. Dla moich gości niestety nie starczyło, musiałam więc
prędko upiec
CIASTO GRUSZKOWE
Składniki:
250 g mąki, 120 g cukru, 160 g masła, sól, jajko, 1 cukier
waniliowy, ½ łyżeczki cynamonu, 6 gruszek, 8 łyżek marmolady żurawinowej.
Sposób wykonania – Mąkę przesiać do misy, dodać masło
pokrojone w kostkę i połączyć. Następnie wsypać cukier i szczyptę soli, dodać
jajko i zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Gruszki obrać, ostrożnie wyjąć środki i pokroić je w plastry o grubości około
pół cm. Ciasto rozwałkować na placek i przenieść go do tortownicy. Lekko
wcisnąć je w formę i przycisnąć krawędzie. Resztę ciasta odkroić. Dno
ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10
minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić. Na dnie
rozsmarować marmoladę żurawinową i zaczynając od krawędzi poukładać wokół
gruszki tak, aby częściowo nachodziły na siebie. Pokryć nimi całe dno. Posypać
owoce cukrem waniliowym i cynamonem. Na środku każdego plasterka nałożyć
kopczyk marmolady. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 25 minut w
temperaturze 180 C. Czas przygotowania około 60 minut. W zależności od
upodobania można użyć ulubionej marmolady, a także innych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz