wtorek, 25 września 2018
Urodziny prababci mojej wnuczki
Mojej córki męża babcia zaprosiła nas na siedemdziesiąte piąte urodziny. Jest to prababcia mojej wnuczki. Babcia ta mi Mo swojego wieku jest bardzo żywotna i ma duże poczucie humoru. W prezencie córa zrobiła torcik czekoladowy z bananami z strony Doktor Gerard http://drgerard.eu/Kupiliśmy też czekoladki od firmy Doktor Gerard. Było w miarę ciepło więc był też grill. Bardzo miło spędziliśmy to po południe. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm)
Spód:
• 220g maślanych herbatników w polewie kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard
• 90g roztopionego, przestygniętego masła
Wierzch:
• 300ml śmietanki kremówki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 łyżka kakao bez cukru
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
• kakao do posypania
Krem
• 700ml śmietanki kremówki 30%
• 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
• 100g mlecznej czekolady
• 10g żelatyny
• 100ml zimnej wody
• 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
• 3 banany
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Krem:
Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, ażczekolada się roztopi. Następnie nakryć jąfolią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotujemy spód.
Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, ażsię rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
Banany obrać i dokładnie skropić sokiem z cytryny.
Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać przez około 2 minuty. Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Wierzch:
Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz