środa, 26 września 2018

Zimowe porządki na działce

Robi się już coraz chłodniej więc poszliśmy na działkę z robić porządki przed zimą. A by uprzyjemnić sobie czas zabraliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard. Na działce trzeba było wygrabić liście i pochować węże, stoliki , krzesła kosiarkę do trawy i ttym podobne. Szybko nam to poszło więc wróciliśmy do domu gdzie na nas czekało ciasto koktajl truskawkowe z strony Doktor Gerard http://drgerard.eu/ Do gorącej pysznej kawy w sam raz. Składniki Na spód: • 250g wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" • 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej Krem: • 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody • 450g gotowego sera na sernik • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% • 250g umytych, obranych truskawek • 3 łyżki cukru pudru • 70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 1 fix do śmietany Wierzch: • 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć) • wafelki Pryncypałki o smaku "Koktajl Truskawkowy" do ozdoby • parę truskawek do ozdoby Sposób przygotowania Spód: Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa). Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Krem: Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, ażsię rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Wierzch: Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz