poniedziałek, 24 września 2018

POPRAWA NASTROJU



Mała czarna to świetna okazja do pogawędki z koleżanką. Miałam okazję się wczoraj o tym przekonać. Spotkanie przy kawie z Beatą przyniosło mi poprawę nastroju. Tym bardziej, że towarzyszył nam mój ulubiony TORCIK ZBOŻOWY DR GERARDA. Beata też była zachwycona. To był bardzo miły czas. Musimy to powtórzyć, ale wcześniej umówimy się, żeby upiec   
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE.
Składniki :
Na kruchy spód : 15 dag mąki krupczatki, 2 – 3 łyżki cukru pudru, 10 dag masła, jedno żółtko, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny, masło i bułka tarta do formy.
Na masę sernikową : 1 kg twarogu sernikowego, 100 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%, 5 jajek, 20 dag cukru pudru, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki cukru waniliowego.
Na dekorację : 15 dag świeżych truskawek, cukier puder.
Sposób wykonania : Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać posiekane zimne masło, żółtko i sok z cytryny, zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec około 20 minut w temperaturze 180 C, wystudzić. Jajka umyć. Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, śmietanką, żółtkami oraz mąką. Na koniec masę delikatnie wymieszać z białkami. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, piec około 75 minut w temperaturze 150 C. Góra sernika powinna być ścięta, ale sprężysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem schłodzić w lodówce, udekorować świeżymi owocami i obficie oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz