Mała czarna to świetna okazja do pogawędki z koleżanką.
Miałam okazję się wczoraj o tym przekonać. Spotkanie przy kawie z Beatą przyniosło
mi poprawę nastroju. Tym bardziej, że towarzyszył nam mój ulubiony TORCIK
ZBOŻOWY DR GERARDA. Beata też była zachwycona. To był bardzo miły czas. Musimy
to powtórzyć, ale wcześniej umówimy się, żeby upiec
SERNIK NA KRUCHYM
SPODZIE.
Składniki :
Na kruchy spód : 15 dag mąki krupczatki, 2 – 3 łyżki cukru
pudru, 10 dag masła, jedno żółtko, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
masło i bułka tarta do formy.
Na masę sernikową : 1 kg twarogu sernikowego, 100 ml
słodkiej śmietanki 30 – 36%, 5 jajek, 20 dag cukru pudru, dwie łyżki mąki
ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki cukru waniliowego.
Na dekorację : 15 dag świeżych truskawek, cukier puder.
Sposób wykonania : Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać
posiekane zimne masło, żółtko i sok z cytryny, zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć
folią spożywczą, wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto
rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy, wysmarowanej
masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec około 20
minut w temperaturze 180 C, wystudzić. Jajka umyć. Białka ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, śmietanką, żółtkami oraz mąką.
Na koniec masę delikatnie wymieszać z białkami. Masę serową wyłożyć na
podpieczony spód, piec około 75 minut w temperaturze 150 C. Góra sernika
powinna być ścięta, ale sprężysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Przed podaniem schłodzić w lodówce, udekorować świeżymi owocami i
obficie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz