Kupiłam dzisiaj broszurkę z krzyżówkami. Przeglądając krzyżówki zobaczyłam, że co któraś kartka to przepis kulinarny. Spodobał mi się przepis na ciasto, które nazywa się Pasiasty chałwowiec.
Na to ciasto potrzebne będą nam krakersy dr Gerarda choć to wcale nie będzie słona przekąska tylko smaczny, słodki Pasiasty chałwowiec.
Składniki na to ciasto.
350 g krakersów classic dr Gerarda
750 ml mleka
łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej
1 jajko, 8 g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru
200 g chałwy, 1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g masła, 1 mały słoik powideł śliwkowych
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
1) 250 ml mleka wymieszać z mąkami, 1 jajkiem,i budyniem. Resztę mleka z cukrem wlać do garnka i podgrzać. Gdy płyn się zagotuje wlać rozpuszczony budyń, cały czas mieszając ugotować gęstą masę. Zdjąć z ognia i wystudzić.
2) Budyń ucierać z masłem aż do uzyskania gładkiej masy, po czym dodać pokruszoną chałwę.
Blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć pierwszą warstwę krakersów dr Gerarda posmarować je powidłami, po czym rozsmarować warstwę kremu. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz.
3) Wyłożyć ostatnią warstwę krakersów dr Gerarda Powinno być 4 warstwy krakersów dr Gerarda i 3 warstwy kremu.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka i polać ciasto.
Chłodzić w lodówce przez 8 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz