czwartek, 31 stycznia 2019

Coś na ząb

Najczęściej kiedy mam ochotę na coś słodkiego biegnę do sklepu po jakies słodycze dr. Gerarda, dlaczego akurat te? bp są najlepsze, najsmaczniejsze i wszyscy je lubimy. Jdnak kiedy sklepy sa ieczynne włączam komputer, odpalam internet i poszukuje czegoś co nie sprawi mi większego problemu w przygotowaniu a zaspokoi mój głód na słodkie. Tym razem znalazłam taki oto przepis na czekoladki:
  • tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
  • tabliczka białej czekolady - 100 g
  • 30 g orzechów laskowych - 26-30 sztuk
  • 30 g jagód inkaskich lub rodzynek - do 30 sztuk*
* Jagody inkaskie zwane również miechunką peruwiańską możesz śmiało zastąpić rodzynkami. Ja sięgam częściej po jagody, gdyż są cudownie kwaśne.
Domowe czekoladki z gorzką i białą czekoladą to super pomysł na to, by z gotowych czekolad stworzyć własną kompozycję smaków i kształtów czekoladek. To też świetna zabawa z dziećmi.

i wersja z bakaliami:


Aby je zrobić potrzebujesz:
- sucha patelnia do prażenia orzechów
- foremka do czekoladek na 14 sztuk o pojemności 15 ml każda albo zwykłe małe papilotki
- patyczki do szaszłyków lub wykałaczki do wyrównywania czekolady
Na suchej patelni upraż orzechy laskowe. Potrzebujesz na to nie więcej niż 7-15 minut. Orzechy praż na małej mocy palnika, ciągle poruszając patelnią. Skórka z orzechów w trakcie prażenia zejdzie sama.
Połowę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Potrzebujesz tylko rozpuścić czekoladę, nie może się ona gotować. Małą łyżeczką rozlej czekoladę do każdego wgłębienia na czekoladki.
Na wierzchu umieść po jednej sztuce uprażonych orzechów oraz suszonych jagód. Całą tabliczkę białej czekolady rozpuść tak samo jak czekoladę gorzką. płynną czekoladę rozlej łyżeczką do każdego otworu na czekoladki.
Rozpuść drugą połowę czekolady gorzkiej i dolej do wgłębień. Przy pomocy drewnianego patyczka (wykałaczka lub patyczek do szaszłyków) rozprowadź czekoladę tak, by wypełniła wszystkie wolne przestrzenie.
Na koniec dodaj resztę bakalii i wstaw formę do lodówki na dwie godziny. Biała czekolada zawsze potrzebuje więcej czasu, by ponownie stężeć.


Jakie to banalne, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz