W piątek razem z moją żoną Kasia i naszymi przyjaciółmi udaliśmy się do Zakopanego dwoma samochodami ponieważ było nas Łącznie 8 osób na cały weekend aby oglądać skoki narciarskie naszych bardzo dobrych skoczków i oczywiście nie tylko. W sobotę odbywały się zawody drużynowe podczas których zajadaliśmy Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard. Nasze Polskie Orły w stolicy Tatr czyli w Zakopanem zdobyli trzecie miejsce. Na trybunach znajdowało się bardzo dużo kibiców z Polski i nie tylko z różnymi flagami i szalikami. Sobotni konkurs był dla nas bardzo udany ponieważ zdobyliśmy podium. Jak już opuściliśmy skocznie narciarską udaliśmy się do hotelu który zarezerwowaliśmy kilka miesięcy szybciej. Po zjedzeniu kolacji wszyscy zamówiliśmy sobie deser słodki oczywiście jak zawsze bo takie lubimy. A tym razem był to Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami ClassicS,a przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz