W
weekend jak co w każdy prawie weekend wybraliśmy się na zakupy.
Ogólnie nie bardzo lubi wraz z żona chodzić na takie zakupy, z
uwag na potężny natłok ludzi, ale cóż w tygodniu się pracuję,
więc człowiek nie za bardzo ochoty jeszcze latać na zakupy po
pracy. Bardzo szybko załatwilismy zakupy w jednym drugim sklepie,
nakupowaliśmy mięsa warzyw, owoców, coś słodkiego do kawki w
weekend, oczywiście były to słodycze Dr Gerarda, dzieciakom
kupiliśmy ciasta pełnoziarniste aby miały jeszcze co przekąsić
po śniadaniu., drażę aby miały co podjadać , my z żoną
kupilismy sobie słone przekąski na wieczór, do jakieś ciekawego
filmu. Po ciężkich zakupach udalismy się na kawkę do cukierni.
Kawka była bardzo dobra słodycz także bardzo dobry. Żona
postanowiła, że także coś przygotuje na weekend. W drodze
powrotnej kupiliśmy jeszcze pierniki oraz Pryncypałki – wafelki
w czekoladzie i ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym –
nowość od Dr Gerarda. Po powrocie do domu żona zabrała się za
przygotowanie czegoś extra na weekend a było to : Musowa
i chrupiąca tarta mocno czekoladowa z produktami „Mafijne” i
„Malti Keks” DrGerard
Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”3 łyżki oleju kokosowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
250 g „Malti Keks”
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
50 g masła lub oleju kokosowego
250 g „Malti Keks”
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.Mus czekoladowy z „Maltikeks”:Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce. Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz