W niedzielę po śniadaniu wybraliśmy się na spacer i zwiedzanie Zakopanego. O 13:00 wróciliśmy do hotelu i udaliśmy się na obiad, a po nim całą naszą ósemką przyjaciół poszliśmy do sklepu po Nasze ulubione Słodycze z firmy Dr. Gerard które bardzo Uwielbiamy. Przed 15:00 Byliśmy już na skoczni pełnil i zwarci do kibicowania naszym skoczkom. Tym razem nie udało się zobaczyć żadnego Polaka na podium ale i tak te zawody były warte obejrzenia. Po zakończeniu skoków narciarskich postanowiliśmy przedłużyć pobyt o jedną dobę. Do domu udaliśmy się w poniedziałek zaraz po zjedzeniu śniadania. W drodze powrotnej razem z moją żoną Kasią zaprosiliśmy wszystkich do siebie do domu ponieważ nasza kochana córeczka chciała się pochwalić ponieważ po raz pierwszy zrobiła sernik z różową truskawkową pianką,a przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard "Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz