poniedziałek, 28 stycznia 2019

WAŻNA ROCZNICA


W przyszłym miesiącu moi dziadkowie obchodzą sześćdziesięciolecie zawarcia związku małżeńskiego. Nie chcą wyprawiać tej wielkiej uroczystości w lokalu. Uważają, że kameralne przyjęcie w domu, to najlepsze rozwiązanie. Od strony kulinarnej są już bardzo dobrze przygotowani. Jedynie zastanawiają się jakie słodycze będą odpowiednie na tą okazję. Zaproponowałam im CIASTKA PEŁNOZIARNISTE I PIERNIKI DR GERARDA. Obiecałam też, że zrobię im

ŚMIETANOWIEC.

Składniki: Dwie galaretki pomarańczowe, dwie galaretki cytrynowe, mała paczka okrągłych biszkoptów, 50 dag mascarpone  ( zimnego ), 500 ml śmietany 30 % ( dobrze schłodzonej ), 4 łyżki cukru pudru, mięta do dekoracji.

Sposób wykonania – Galaretkę pomarańczową i cytrynową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmując po pół szklanki wody od każdej galaretki ( czyli zamiast dwóch szklanek dać 1,5). Rozlać je do dwóch naczyń wyłożonych przeźroczystą folią spożywczą, ostudzić i schłodzić. Gdy zgęstnieją, pokroić w kostkę. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Przygotować resztę galaretek według przepisu. Do misy miksera wlać śmietanę, dodać mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na gęsty i puszysty krem przez około 3 minuty. Cały czas ubijając, już na mniejszych obrotach miksera, dodawać tężejącą galaretkę cytrynową, aż składniki będą połączone w jednolitą masę. Dołożyć pokrojone galaretki i delikatnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić na noc do lodówki. Udekorować miętą. Czas przygotowania około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz