czwartek, 31 stycznia 2019

Wspomnienia świąteczne


Wspomnienia świąteczne

 

Często w rodzinnym gronie przy słodyczach od dr Gerarda, wspominamy udane święta. Na których nie brakowało pyszności z firmy dr Gerard, takich jak, słone przekąski, pierniki, oraz pyszne ciasta, oto jedno z nich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

 

Kalkulator

 jednostek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chili pieprz cayenne

1 szczypta

 

przyprawa do piernika

 

 

masło

1/2 kostki

 

miód

2 łyżki

 

mąka

50 dag

 

orzechy włoskie

1 garść

 

proszek do pieczenia

2 łyżeczki

 

marchew

4 szt.

 

jajka

4 szt.

 

cukier

1 szklanka

 

bułka tarta

 

 

mięta liście

 

 

lody waniliowe

 

 

cukier puder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyślij składniki na:

 

 

 

 

 

 

 

 

Listonic

 

promotion_img Reklama na dziś

 

 

Sposób przygotowania

 

 

Kroki postępowania

 

 

 

 

Krok 1:

 

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy 

 

Ścieramy marchew na grubych oczkach tarki.

 

 

 

 

Krok 2:

 

Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy 

 

W Mikserze mieszamy masło z jajkami. Następnie dokładamy do nich cukier, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie (rozdrobnione) oraz 2 łyżki miodu i ponownie mieszamy.

 

 

 

 

Krok 3:

 

Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy 

 

Do tak przygotowanego ciasta dokładamy startą marchew i przyprawy: przyprawa do piernika, chili pieprz cayenne (1 szczypta).

 

 

 

 

Krok 4:

 

Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy 

 

Formę do keksu smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika na godzinę, do temperatury 180 stopni.

 

 

 

 

Krok 5:

 

Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy 

 

Podajemy z lodami i miętą.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz