Dzisiaj przychodzi do mnie koleżanka. Będzie pomagała mi
sprzątać. Mamy bardzo dużo pracy. Tak to bywa po remoncie. W przerwie zrobię
mały poczęstunek. Siądziemy sobie przy kawie i
porozmawiamy. Już przygotowałam trochę słodkości. Kupiłam PIERNIKI DR
GERARDA, a później podam wyjątkowo pyszne ciasto
KOKOSOWE NA
HERBATNIKACH.
Składniki : 60 dag herbatników, 20 dag masła ( miękkiego ), 15 dag wiórków
kokosowych, 20 dag zmiksowanych borówek.
Na budyń : 1 litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka.
Opcjonalnie : 2 łyżki likieru amaretto, 2 łyżki likieru
kokosowego.
Sposób wykonania – Zrobić budyń : Dwie szklanki mleka
dokładnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym,
żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować. Gdy zacznie kipieć, wlać do
niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Gotowy
budyń zdjąć z ognia, przelać do miski i ostudzić ( na wierzch położyć folię
spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszać z borówkami. Miękkie masło
ubijać przez 3 minuty aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając połączyć z
budyniem. Okrągłą formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na
dnie ułożyć herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posypać wiórkami i
wstawić na 2 godziny do lodówki. Czas przygotowania około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz