czwartek, 24 stycznia 2019

PO REMONCIE


Dzisiaj przychodzi do mnie koleżanka. Będzie pomagała mi sprzątać. Mamy bardzo dużo pracy. Tak to bywa po remoncie. W przerwie zrobię mały poczęstunek. Siądziemy sobie przy kawie i  porozmawiamy. Już przygotowałam trochę słodkości. Kupiłam PIERNIKI DR GERARDA, a później podam wyjątkowo pyszne ciasto  

KOKOSOWE NA HERBATNIKACH.

Składniki : 60 dag herbatników, 20  dag masła ( miękkiego ), 15 dag wiórków kokosowych, 20 dag zmiksowanych borówek.

Na budyń : 1 litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka.

Opcjonalnie : 2 łyżki likieru amaretto, 2 łyżki likieru kokosowego.

Sposób wykonania – Zrobić budyń : Dwie szklanki mleka dokładnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka zagotować. Gdy zacznie kipieć, wlać do niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Gotowy budyń zdjąć z ognia, przelać do miski i ostudzić ( na wierzch położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszać z borówkami. Miękkie masło ubijać przez 3 minuty aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając połączyć z budyniem. Okrągłą formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posypać wiórkami i wstawić na 2 godziny do lodówki. Czas przygotowania około 35 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz