środa, 30 stycznia 2019

Kruszonka na śliwce

Witam. Kolejny raz postanowiłam upiec ciasto ze śliwkami. Tym razem jednak dodam do nich kruszonkę. Naprawdę , szybkie i proste cisto do wykonania. Smakuje wybornie. Można dodać pokruszone ciastka czyli draże ,,Dr Gerard”, zamiast kruszonki. Polecam. Super smakuje. Natomiast wracając do ciasta śliwkowego. Składniki które będą mi potrzebne to  dwie szklani mąki pszennej, , półtorej szklanki cukru pudru lub trzy czwarte szklanki zwykłego cukru, kostka masła, dwie łyżki cynamonu, dwa jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, około osiemdziesięciu dekagramów śliwek węgierek. Węgierki mogą być mrożone lub świeże. Jeżeli mamy świeże  owoce, pamiętajmy aby dokładnie je umyć i wypestkować, a następnie osuszyć. Jeżeli mamy śliwki mrożone, pamiętajmy by je odsączyć. Możemy posypać je mąką ziemniaczaną, która odsączy nadmiar wody. To fajny sposób dla wszystkich owoców. Ciasto zaczynam od przesiania mąki, do której dodaję cukier, pół łyżeczki proszku do pieczenia i zimne masło. Siekam, i robię aż do momentu kiedy mąka będzie miała wygląd grubej kaszy. Następnie dodaję dwa jaja i zagniatam. Kiedy ciasto jest już gotowe. Dzielę na dwie części . jedna jest większa, a druga mniejsza. Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję mąką. Układam na niej większą część ciasta i zapiekam w piekarniku 170 stopni  około 10 minut. Następnie układam śliwki. Z drugiej części cista robię kruszonkę i posypuję śliwki,  lub pokruszonymi ciastkami drażami ,,Dr Gerard”. Piekę około 40 minut. Nic więcej nie trzeba, tylko pustego brzuszka, żeby przyjął dużą porcję pysznego śliwkowego ciasta. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz