Witam. Kolejny raz
postanowiłam upiec ciasto ze śliwkami. Tym razem jednak dodam do nich
kruszonkę. Naprawdę , szybkie i proste cisto do wykonania. Smakuje wybornie.
Można dodać pokruszone ciastka czyli draże ,,Dr Gerard”, zamiast kruszonki.
Polecam. Super smakuje. Natomiast wracając do ciasta śliwkowego. Składniki
które będą mi potrzebne to dwie szklani
mąki pszennej, , półtorej szklanki cukru pudru lub trzy czwarte szklanki
zwykłego cukru, kostka masła, dwie łyżki cynamonu, dwa jajka, pół łyżeczki
proszku do pieczenia, około osiemdziesięciu dekagramów śliwek węgierek. Węgierki
mogą być mrożone lub świeże. Jeżeli mamy świeże
owoce, pamiętajmy aby dokładnie je umyć i wypestkować, a następnie
osuszyć. Jeżeli mamy śliwki mrożone, pamiętajmy by je odsączyć. Możemy posypać
je mąką ziemniaczaną, która odsączy nadmiar wody. To fajny sposób dla
wszystkich owoców. Ciasto zaczynam od przesiania mąki, do której dodaję cukier,
pół łyżeczki proszku do pieczenia i zimne masło. Siekam, i robię aż do momentu
kiedy mąka będzie miała wygląd grubej kaszy. Następnie dodaję dwa jaja i
zagniatam. Kiedy ciasto jest już gotowe. Dzielę na dwie części . jedna jest większa,
a druga mniejsza. Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję mąką. Układam na
niej większą część ciasta i zapiekam w piekarniku 170 stopni około 10 minut. Następnie układam śliwki. Z
drugiej części cista robię kruszonkę i posypuję śliwki, lub pokruszonymi ciastkami drażami ,,Dr Gerard”.
Piekę około 40 minut. Nic więcej nie trzeba, tylko pustego brzuszka, żeby
przyjął dużą porcję pysznego śliwkowego ciasta. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz