poniedziałek, 28 stycznia 2019

DO HERBATKI


Babcia mojej koleżanki bardzo cieszy się, kiedy ją ktoś odwiedza. Jest bardzo gościnna i zawsze przygotuje jakiś poczęstunek. Wczoraj miałam okazję się o tym przekonać. Do herbatki zaproponowała mi CIASTKA GHOSTERS O SMAKU KECZUPOWYM od DR GERARDA i własny wypiek 

TORCIK Z AGRESTEM I BEZĄ.

Składniki : 300 g zielonego agrestu, 300 g czerwonego agrestu, 200 ml soku jabłkowego, 375  g cukru, 1 laska cynamonu, skórka z połówki cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, 75 g posiekanych orzechów laskowych, 280 g mąki pszennej, 1 torebka cukru waniliowego, 175 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżeczki cukru pudru do posypania, melisa do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Sposób wykonania – agrest oczyścić, opłukać i włożyć do garnka. Dodać 150 ml soku, 50 g cukru, cynamon i skórkę cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną połączyć z resztą soku i wlać do agrestu. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem odstawić usunąć skórkę z cytryny i cynamon. Posiekane orzechy zrumienić na patelni. Wymieszać je z mąką pszenną, 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dołożyć pokrojone masło. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka schłodzić, a żółtka dodać do ciasta i zagnieść kruszonkę. Przygotować tortownicę. Rozsypać ¾ kruszonki i docisnąć. Na tym rozsmarować masę z agrestu i posypać resztę kruszonki. Piec 40 minut w temperaturze 175 C. Białka ubić z sokiem z cytryny i resztą cukru. Ciasto wyjąć z pieca i wyłożyć na nie masę bezową, formując kopułę. Posypać płatkami orzechów i piec jeszcze 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić melisą. Zamiast z agrestem ciasto można zrobić z truskawkami, wtedy nie trzeba ich już gotować. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz