Babcia mojej koleżanki bardzo cieszy się, kiedy ją ktoś
odwiedza. Jest bardzo gościnna i zawsze przygotuje jakiś poczęstunek. Wczoraj
miałam okazję się o tym przekonać. Do herbatki zaproponowała mi CIASTKA
GHOSTERS O SMAKU KECZUPOWYM od DR GERARDA i własny wypiek
TORCIK Z AGRESTEM I
BEZĄ.
Składniki : 300 g zielonego agrestu, 300 g czerwonego
agrestu, 200 ml soku jabłkowego, 375 g
cukru, 1 laska cynamonu, skórka z połówki cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, 75
g posiekanych orzechów laskowych, 280 g mąki pszennej, 1 torebka cukru
waniliowego, 175 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki płatków
migdałowych, 2 łyżeczki cukru pudru do posypania, melisa do dekoracji, tłuszcz
i bułka tarta do formy.
Sposób wykonania – agrest oczyścić, opłukać i włożyć do
garnka. Dodać 150 ml soku, 50 g cukru, cynamon i skórkę cytryny. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z resztą soku i wlać do agrestu. Gotować, mieszając,
aż masa zgęstnieje. Potem odstawić usunąć skórkę z cytryny i cynamon. Posiekane
orzechy zrumienić na patelni. Wymieszać je z mąką pszenną, 200 g cukru i cukrem
waniliowym. Dołożyć pokrojone masło. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną
grudki. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka schłodzić, a żółtka
dodać do ciasta i zagnieść kruszonkę. Przygotować tortownicę. Rozsypać ¾
kruszonki i docisnąć. Na tym rozsmarować masę z agrestu i posypać resztę
kruszonki. Piec 40 minut w temperaturze 175 C. Białka ubić z sokiem z cytryny i
resztą cukru. Ciasto wyjąć z pieca i wyłożyć na nie masę bezową, formując
kopułę. Posypać płatkami orzechów i piec jeszcze 15 minut. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem i ozdobić melisą. Zamiast z agrestem ciasto można zrobić
z truskawkami, wtedy nie trzeba ich już gotować. Czas przygotowania około 90
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz