Impreza bez słodyczy
nigdy nie będzie dobrą zabawą, dlatego zawsze staram się, aby były w zapasie.
Mój barek zwykle pełen jest wyrobów DR GERARDA. Na niespodziewane wizyty
czekają najczęściej PRYNCYPAŁKI – WAFELKI W CZEKOLADZIE no i oczywiście mój
ulubiony przepis na
SERNIK MANDARYNKOWO – SEROWY.
Składniki : 150 g mąki, 125 g cukru, 150 g masła, 2 jajka, ½
łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżeczki żelatyny, 250 g
bitej śmietany, 250 g serka 2 puszki mandarynek, 3 łyżki soku z cytryny.
Sposób wykonania – Zmieszać mąkę, 50 g cukru, proszek do
pieczenia i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło i żółtka. Krótko zagnieść.
Wstawić na pół godziny do lodówki,. Ciasto podzielić na 2 części. Jedno
rozwałkować i wyłożyć nią dno tortownicy, podziurkować widelcem. Piec 12 – 15
minut w 200 C. W ten sam sposób pieczemy 2 placek. Oba pozostawić do
ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, by później łatwiej było
kroić na kawałki. Mandarynki odcedzić z zalewy. Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie.
Ser zmieszać z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę i partiami bitą
śmietanę, wymieszać. Na koniec wsypujemy ¾ odsączonych mandarynek i połączyć z
kremem. Na spód tortownicy położyć placek ciasta. Wyłożyć krem, wyrównać i
przykryć plackiem z nacięciami, docisnąć. Wstawić do lodówki na godzinę. Tuż
przed podaniem tort udekorować cząstkami osączonych z zalewy mandarynek,
obficie oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz