poniedziałek, 21 stycznia 2019
„Festiwalowa historia czekolady”
Już wieki temu ludzie wiedzieli, iż czekolada uzależnia. Po dziś dzień ma ona rzeszę pasjonatów, wręcz wielbicieli, którzy, postanawiając wynieść czekoladę na piedestał, wybudowali dla niej muzea, ustanowili święto, a nawet zaczęli organizować poświęcone czekoladzie festiwale. Uczestnictwo w festiwalach czekolady jest tak naprawdę graniem na zmysłach, wrażliwych podniebieniach i bujnej wyobraźnie. Wydarzenia te otrzymują wielki aplauz na całym świecie, zaś kucharze i cukiernicy popuszczają wodze fantazji, kusząc uczestników festiwalu swoimi „czekoladowymi wariacjami”. Zanim czekolada uzyskała formę w jakiej jest dostępna w dzisiejszych czasach, była podawana w postaci gorącego płynu i gościła wyłącznie w pałacach i na salonach wyższych sfer. Do zwykłych ludzi trafiła dopiero na początku XX wieku i wtedy właśnie zaczęła przybierać fantazyjne kształty i zyskała wyrazisty smak.
Najsłynniejszy obecnie festiwal czekolady odbywa się prawdopodobnie w Paryżu. Swoje istnienie zawdzięcza dwóm czekoladowym pasjonatom, którzy ponad dwadzieścia lat temu zecydowali się zorganizować wydarzenie o nazwie „Salon du Chocolat”. Grono miłośników tegoż festiwalu poszerza się z roku na rok.
Dr Gerard z całą pewnością ze względu na jakość swoich czekoladowych wyrobów zasługuje na uznanie i wyróżnienie obecnością na takim festiwalu. Mam na myśli choćby takie słodycze jak: Pryncypałki - wafelki w czekoladzie tak bardzo pożądane przez polskich klientów, Pierniki i całe mnóstwo przeróżnych słodkich czekoladowych wyrobów Dr Gerarda.
Dla informacji polskich wielbicieli i fanatyków czekolady - w Polsce również odbywają się festiwale czekolady, między innymi w Warszawie, Sandomierzu i Kazimierzu Dolnym. Gorąco zachęcam do uczestnictwa!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz