środa, 30 stycznia 2019

Słodki dodatek

Dzisiaj upiekłam sernik na ciasteczkowym spodzie z masą czekoladową i polewą. Idealny i słodki dodatek do kawy. Doskonale sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Może macie ochotę wypróbować? Oto potrzebne składniki: 

Spód
-ciastka pełnoziarniste od Dr Gerard 100 g 
-herbatniki kakaowe od Dr Gerard 150 g 
-100 g masła orzechowego kremowego

Masa serowa 
-1 kg twarogu sernikowego mielonego z  wiaderka
-4 jajka
-200 g śmietanki 30% 
-140 g cukru
-16 g cukru wanilinowego
-40 g budyniu waniliowego 

Krem czekoladowy 
-220 g masła
-450 ml mleka
-100 g gorzkiej czekolady
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-2 łyżki cukru 

Polewa
-250 g czekolady deserowej 
-200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania : spód: ciastka rozdrabniam w blenderze. Do ciastek dodaję masło orzechowe i ponownie włączam blender. Następnie wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/36 cm), dokładnie ugniatam i wkładam do lodówki. Masa serowa: do misy miksera wkładam twaróg, cukry i budyń. Mieszam, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo wlewam śmietankę oraz dodaję po jednym jajku i mieszam chwilkę do połączenia się składników. Gotowy sernik wylewam na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 65 minut. Po tym czasie studzę go przy lekko uchylonym piekarniku. Masa czekoladowa: z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniowego proszku gotuję budyń. Ugotowany pozostawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch i dodaję stopniowo zimny budyń. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i łączę z masą. Gotową wykładam na zimny sernik. Polewa: czekoladę drobno siekam, śmietankę podgrzewam i do ciepłej dodaję czekoladę. Całość zestawiam z ognia i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę czekoladową wylewam na masę czekoladową. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystałam słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz