czwartek, 17 stycznia 2019
Dlaczeego warto jeść czekolade
(Niewiele osób potrzebuje przekonujących argumentów, aby sięgnąć po czekoladę. Smak i poprawa samopoczucia po jej spożyciu to wystarczające powody. Jeśli jednak nie jesz jej regularnie, omija cię wiele korzyści, które mogłaby przynieść twojemu zdrowiu. Oczywiście należy wybierać właściwą czekoladę – tę z zawartością co najmniej 70 proc. kakao. Inne produkty nie dają już takiego efektu.
Spożywanie czekolady bogatej w antyoksydanty powoduje, że skóra jest gładsza, bardziej nawilżona i odporna na poparzenia słoneczne. Kakao wspomaga krążenie w naczyniach włosowatych w zewnętrznej warstwie skóry, co sprawia, że lepiej pobierają one tlen i składniki odżywcze, które chronią cerę przed odwodnieniem i poparzeniami
Cukier w słodyczach powoduje próchnicę, ale kakao chroni zęby. Jego ziarna zawierają antybakteryjne składniki, które hamują tworzenie się kamienia nazębnego. Według badań na dzieciach, które przez 4 dni nie myły zębów, już jedno płukanie płynem na bazie kakao zmniejszyło kamień o prawie 50 proc. i zabiło 21 proc. bakterii.
Kakao zawiera duże ilości błonnika i białka – tabliczka czekolady to odpowiednio 4 i 8 g tych składników, natomiast łyżka kakao w proszku to 4 g błonnika i 1 g białka. Interesujące jest również to, że powąchanie ciemnej czekolady zmniejsza apetyt. Jest to związane z wytwarzaniem się greliny – hormonu, który hamuje głód. Ten efekt utrzymuje się do godziny.
Czekolada często jest źle oceniana ze względu na masło kakaowe, które ma dużo tłuszczów nasyconych. Jednak okazuje się, że inne ich rodzaje, takie jak olej kokosowy, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. 1/3 tłuszczu w maśle kakaowym to kwas stearynowy, który wątroba przetwarza na zdrowy jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym. Ten z kolei obniża zły cholesterol i podnosi ten dobry. Co więcej, składniki przeciwzapalne zawarte w kakao zwalczają stany zapalne naczyń krwionośnych, poprawiają ich giętkość, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi, powstrzymują także sklejanie się płytek krwi – innymi słowy zapobiegają chorobom serca.
Badania rezonansem magnetycznym pokazały, że czekolada poprawia krążenie krwi w mózgu, co wzmacnia z kolei zdolność skupienia się. Wykazano, że małe ilości kakao spożywane przez 5 dni wpłynęły na lepszą cyrkulację krwi w mózgu u zdrowych osób, które wykonywały zadania kognitywne.
https://portal.abczdrowie.pl/sprawdz-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz