sobota, 26 stycznia 2019

Ciasto bez pieczenia


Czy można upiec ciasto bez pieczenia? Okazuję się, że tak cudowny przepis możemy znaleźć na stronie internetowej Dr Gerarda, oprócz prezentacji słodyczy jakie są w ofercie firmy, a Dr Gerard ma ich sporo i są to naprawdę bardzo pyszne słodycze m.in. pryncypałki – wafelki w czekoladzie czy ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od Dr Gerarda a także najlepsze ciastka pełnoziarniste , pierniki , słone przekąski , draże. Możemy także poznać nowe bardzo dobre przepisy na różne formy deserów, ciast i innych pysznych łakoci. Ostatnio żona znalazła przepis na ciasto bez pieczenia, trochę wątpiłem w to, ale ostatecznie jak posmakowałem, to po prostu odjeło mi mowę, tak pysznego ciasta bez pieczenia nie jadłem nigdy w życiu. Oto bardzo prosty i szybki w realizacji przepis na to prawdziwe kulinarne cudeńko:

Składniki

  1. Spód:
  2. 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
  3. 130g roztopionego, przestygniętego masła
  4. Dodatkowo:
  5. 2 galaretki cytrynowe w proszku
  6. 700ml gorącej wody
  7. około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard

Krem:
700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce . Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz