Czy można upiec ciasto bez pieczenia? Okazuję się, że tak cudowny
przepis możemy znaleźć na stronie internetowej Dr Gerarda, oprócz
prezentacji słodyczy jakie są w ofercie firmy, a Dr Gerard ma ich
sporo i są to naprawdę bardzo pyszne słodycze m.in. pryncypałki
– wafelki w czekoladzie czy ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub
serowym – nowość od Dr Gerarda a także najlepsze ciastka
pełnoziarniste , pierniki , słone przekąski , draże. Możemy
także poznać nowe bardzo dobre przepisy na różne formy deserów,
ciast i innych pysznych łakoci. Ostatnio żona znalazła przepis na
ciasto bez pieczenia, trochę wątpiłem w to, ale ostatecznie jak
posmakowałem, to po prostu odjeło mi mowę, tak pysznego ciasta bez
pieczenia nie jadłem nigdy w życiu. Oto bardzo prosty i szybki w
realizacji przepis na to prawdziwe kulinarne cudeńko:
Składniki
- Spód:
- 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
- 130g roztopionego, przestygniętego masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe w proszku
- 700ml gorącej wody
- około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce . Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz