czwartek, 31 stycznia 2019

Słone przekąski

         Co to są chipsy? wielu z nas je uwielbia i "pożera" ich zdecydowanie za dużo. W większości przypadków później narzeka, a to na rzołądek a to na wątrobę. Według wikipedi chipsy to- popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu. Sam opis wskazuje, że to nic dobrego. Na widok słowa tłuszcz już wyobrażam sobie moje mdłości na żołądku. No ale nic, czytamy dalej, tym razem o wartościach odżywczych: Chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów; zwykle głównie nasycone kwasy tłuszczowe) oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów (42–62 g; głównie skrobia ziemniaczana; wysoki indeks glikemiczny). Zawierają także błonnik (2–9 g) i białka (3,5–6 g). Kaloryczność wynosi 505–549 kcal/100 g. Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E.Brzmi całkiem nieźle, jednak chyba nie odczytałam do końca: Regularne spożywanie chipsów może mieć negatywne skutki zdrowotne. Akrylamid w nich obecny może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosząc ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca, i t jest właśnie to co szybko postawiło mnie do pionu i przypomniało dlaczego od kilku lat nie dotykam nawet chipsów. Wam też tak radze, nie ma co psuć sobie zdrowia czymś tak małym a za to jak bardzo niebezpiecznym. Polecam za to różnego rodzaju słone przekąski dr. Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz