Dzisiaj jest Dzień Babci, więc zanim wybrałam się w odwiedziny z życzeniami i kwiatami postanowiłam, że przygotuję dla mojej Babci ciasto biszkoptowe z masą budyniową, herbatnikami, masą mleczną i polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. A Wy chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-odrobina aromatu śmietankowego
Masa budyniowa
-pół litra mleka
-2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
-2 żółtka
-5 łyżek cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-250 g masła
Masa mleczna
-3/4 szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-2 łyżki cukru wanilinowego
-200 g masła/margaryny
-3 szklanki mleka w proszku
Polewa
-200 g czekolady deserowej
-60 ml mleka
Dodatkowo
-wiórki kokosowe
-herbatniki kakaowe z polewą kakaową lub słone przekąski- krakersy od Dr Gerard
-200 g rodzynek
-120 ml wrzątku
Sposób przygotowania: biszkopt: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli, następnie dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam. Gdy piana będzie sztywna, dodaję żółtka i pozostałe składniki. Wlewam do formy (25/35 cm) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzę. Masa budyniowa: do pół szklanki mleka dodaję budynie oraz żółtka i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko gotuję z cukrami. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i gotuję mieszając do momentu zgęstnienia, następnie ściągam z ognia i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, a następnie dodaję porcjami zimny budyń czas ucierając, aż uzyskam jednolity krem. Gdy już masa będzie gotowa to dodaję odsączone rodzynki, (które wcześniej moczyłam w wodzie) i jeszcze na chwilę ucieram. Masa mleczna: zwykłe mleko z cukrami umieszczam w garnuszku i mieszam do rozpuszczenia się cukru. Mieszankę ściągam z palnika i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch i stopniowo dodaję wystudzoną mieszankę, a następnie porcjami dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewa: czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i pozostawiam do przestudzenia. Na biszkopt wykładam masę budyniową, na której układam herbatniki kakaowe z polewą kakaową lub słone przekąski- krakersy i wykładam masę mleczną. Wierzch polewam polewą i posypuję wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzam w lodówce. Doskonałe na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz