sobota, 26 stycznia 2019

Wizyta ....


  1. Dziś na wizytę, zapowiedzieli się dziadkowie, akurat dobrze wypada sobota, człowiek ma wolny weekend, będzie można posiedzieć porozmawiać, pośmiać się wypić lampkę dobrego winna. Żona oczywiście zaczeła wymyślać co przygotować, w sumie mieliśmy słodycze Dr Gerarda; Pryncypałki – wafelki w czekoladzie czy ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od DrGerarda , pierniki , słone przekąski , draże. Ale żona mówi że to musimy zostawić na jutrzejszy wyjazd gdyż, jutro planowaliśmy po obiedzie zabrać dzieciaki gdzieś na basen aby poszalały sobie w wodzie, a wiadomo po wodzie zachcę się im jeść, dlatego żona właśnie mówiła aby zostawić słodycze na jutro, dziś tylko można dodać ciasta pełnoziarniste. Małżonka wynalazła cudowny przepis na stronie internetowej Dr Gerarda : Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz