wtorek, 29 stycznia 2019

Przekąska



    O tej porze roku każdy z nas podjada niezdrowe przekąski.
A moich kuchennych zapasach z jesieni została mi dynia i chcąc ją wykorzystać wymyśliłam zdrowe słone przekąski, które śmiało można pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Składniki
-400 g dyni
-150 g mąki pszennej
-100 g mąki chlebowej
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka czosnku suszonego
-1 łyżeczka rozmarynu
-100 ml mleka
- 100 ml oliwy
- 1 jajko
- 50 g pestek z dyni

Dynię obieram i kroję na kształt księżyców. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 40 minut w 200 stopniach. W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, czosnek oraz rozmaryn. Upieczoną dynię odstawiam do wychłodzenia, obieram ją, a następnie widelcem wyrabiam na puree. Do miski dodaję olej,mleko oraz puree z dyni.
Wszystko razem mieszam. Wytworzone ciasto jest lepiące, dlatego przenoszę je na papier do pieczenia, na nim go rozwałkowuję na grubość 5 mm.Papier do pieczenia wraz z ciastem przenoszę na blaszkę. Ciasto kroję na kwadraciki, które smaruję jajkiem i posypuję pestkami z dyni.
                                Pychotka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz