Rodzinne spotkania są zawsze w szarej codzienności bardzo
miłym akcentem. Chyba każdy lubi takie momenty. Uroczystości w gronie
najbliższych są zwykle wyjątkowe, dlatego
warto się do nich dobrze przygotować. Właśnie wczoraj to zrobiłam.
Zorganizowałam małe spotkanie rodzinne. Bardzo miło spędziliśmy ten czas.
Słodkie chwile zapewniły nam PIERNIKI DR GERARDA i
CIASTO MARCHEWKOWE
PRZEKŁADANE KREMEM TWAROGOWYM.
Składniki : 35 dag startej marchewki, 18 dag cukru, 6 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 ml oleju, 20 dag mąki orkiszowej, 5 łyżek
marmolady morelowej.
Na krem : 150 ml mleka, 3 łyżki budyniu w proszku, 8 dag
cukru, 1 łyżka rumu, garść rodzynek, 25 dag mielonego twarogu, 10 dag
posiekanych migdałów.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z połową cukru i wymieszać ze startą marchewką. Porcjami wlewać
olej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z resztą
cukru na pianę, delikatnie domieszać do ciasta. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć
ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec 45 minut. Wystudzić.
Marmoladę podgrzać, wymieszać z mlekiem, cukrem i proszkiem budyniowym.
Rodzynki skropić rumem i wymieszać z masą morelową. Kiedy masa wystygnie,
utrzeć ją z twarogiem. Wystudzone ciasto rozciąć na 2 placki. Przełożyć je 2/3 kremem.
Pozostały krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi migdałami.
Ciasto marchewkowe nie powinno być zbyt słodkie, stąd do jego przekładania
najlepsze będą kremy lekko kwaskowe. Korzenną nutę nada ciastu szczypta
kardamonu. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz