2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a
następnie masło i jedno jajko.
3. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż
będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (możemy nie
wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie,
przez około 10 minut.
4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości
max. 1/2 cm.
5. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować roztrzepanym jajkiem i
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm
od siebie.
*Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)
przez ok. 10 - 15 minut, w zależności od grubości.
Fakt, wydaje sie proste, lecz w tym roku powiedziałam dość. Poszłam na łatwiznę. Pobiegłam do sklepu i kupiłam gotowe pierniki, prosto od dr. Gerarda i bardzo je polecam. Moja kochana rodzinka również nie narzekała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz