Moje maluchy dzisiaj w przedszkolu mają bal przebierańców.
Już od samego rana były pod wielkim wrażeniem. Nie mogły się doczekać, kiedy
przebiorą się w swoje karnawałowe stroje – Agatka w królową śniegu, a Krzysiu w
strażaka. Sama jestem ciekawa, jak uda się im ta zabawa. Maluchy nie wiedzą, że
po powrocie będzie czekać na nich miła niespodzianka. Szykuję po obiedzie
słodki podwieczorek. Kupiłam PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Te WAFELKI W CZEKOLADZIE
na pewno ucieszą dzieciaki. Żeby radości było jeszcze więcej upiekę im
CYNAMONOWE BUŁECZKI Z
LUKREM.
Składniki : 120 g masła, 175 ml plus 2 łyżeczki mleka, 350 g
mąki, 7 g drożdży suszonych, 90 g cukru, 2 jajka, 250 g jagód, 75 g dżemu
jagodowego, skórka otarta z ½ cytryny, 2 łyżki cynamonu, opakowanie gotowego
lukru.
Sposób wykonania – Roztopić 60 g masła, dodać do podgrzanego
mleka. Mąkę zmieszać z drożdżami, 60 g cukru, skórką z cytryny, połączyć z
mlekiem z masłem. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20
minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Smarować pozostałym, roztopionym
masłem, posypać resztą cukru, cynamonem. Wyłożyć jagody wymieszane z dżemem,
pozostawiając 2 cm marginesu i zwinąć. Roladę pokroić na 15 plastrów, które
trzeba ułożyć obok siebie w tortownicy. Odstawić na godzinę. Piec około 25
minut w 180 C. Po ostudzeniu polać lukrem. Do lukru dodać sok z cytryny, będzie
smaczniejszy. Czas przygotowania około 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz