środa, 23 stycznia 2019

BAL PRZEBIERAŃCÓW


Moje maluchy dzisiaj w przedszkolu mają bal przebierańców. Już od samego rana były pod wielkim wrażeniem. Nie mogły się doczekać, kiedy przebiorą się w swoje karnawałowe stroje – Agatka w królową śniegu, a Krzysiu w strażaka. Sama jestem ciekawa, jak uda się im ta zabawa. Maluchy nie wiedzą, że po powrocie będzie czekać na nich miła niespodzianka. Szykuję po obiedzie słodki podwieczorek. Kupiłam PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Te WAFELKI W CZEKOLADZIE na pewno ucieszą dzieciaki. Żeby radości było jeszcze więcej upiekę im

CYNAMONOWE BUŁECZKI Z LUKREM.

Składniki : 120 g masła, 175 ml plus 2 łyżeczki mleka, 350 g mąki, 7 g drożdży suszonych, 90 g cukru, 2 jajka, 250 g jagód, 75 g dżemu jagodowego, skórka otarta z ½ cytryny, 2 łyżki cynamonu, opakowanie gotowego lukru.

Sposób wykonania – Roztopić 60 g masła, dodać do podgrzanego mleka. Mąkę zmieszać z drożdżami, 60 g cukru, skórką z cytryny, połączyć z mlekiem z masłem. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Smarować pozostałym, roztopionym masłem, posypać resztą cukru, cynamonem. Wyłożyć jagody wymieszane z dżemem, pozostawiając 2 cm marginesu i zwinąć. Roladę pokroić na 15 plastrów, które trzeba ułożyć obok siebie w tortownicy. Odstawić na godzinę. Piec około 25 minut w 180 C. Po ostudzeniu polać lukrem. Do lukru dodać sok z cytryny, będzie smaczniejszy. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz