czwartek, 31 stycznia 2019

Trufle bez cukru

               Jak już wiemy cukier to samo zło. Jeśli go nie spożywasz dłużej żyjesz. Niestety taka prawda. Nie łudź się, że jakiekolwiek zastępcze substancje sa zdrowsze, no chyba, że miód ale taki prawdziwy. Jednak dziś załączam do posta przepis na trufle, ale te zdrowe, bo bez cukru :)

Składniki

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 100 g daktyli bez pestek (jeśli są bardzo suche lub twarde, należy namoczyć je na 30 minut w wodzie, następnie odsączyć)
  • 50 g suszonych, miękkich śliwek (nie polecam wędzonych)
  • 50 g suszonych wiśni
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek bez pestek
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 20 g surowego kakao (można zastąpić zwykłym kakao)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej (najlepiej bez cukru) lub ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżka masła orzechowego (polecam masło domowe, wg tego przepisu)
  • do obtoczenia trufli: kakao, nasiona sezamu (jasnego i/lub ciemnego, wiórki kokosowe)

Przepis

  1. Nerkowce i migdały namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 15 min, aż delikatnie zmiękną. Odsączyć je i zacząć miksować.
  2. Kiedy zacznie powstawać z nich masa, dodać pozostałe składniki i miksować, aż będzie gładka.
  3. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  4. Formować kulki. Każdą z nich obtoczyć w kakao, sezamie lub wiórkach kokosowych.



A jesli mimo wszystko bez cukru nie potrafisz sie obejśc polecam słodycze, jak już to dr. Gerarda, bo są najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz