Składniki
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g migdałów
- 100 g daktyli bez pestek (jeśli są bardzo suche lub twarde, należy namoczyć je na 30 minut w wodzie, następnie odsączyć)
- 50 g suszonych, miękkich śliwek (nie polecam wędzonych)
- 50 g suszonych wiśni
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek bez pestek
- 2 łyżeczki nasion chia
- 20 g surowego kakao (można zastąpić zwykłym kakao)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej (najlepiej bez cukru) lub ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka masła orzechowego (polecam masło domowe, wg tego przepisu)
- do obtoczenia trufli: kakao, nasiona sezamu (jasnego i/lub ciemnego, wiórki kokosowe)
Przepis
- Nerkowce i migdały namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 15 min, aż delikatnie zmiękną. Odsączyć je i zacząć miksować.
- Kiedy zacznie powstawać z nich masa, dodać pozostałe składniki i miksować, aż będzie gładka.
- Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Formować kulki. Każdą z nich obtoczyć w kakao, sezamie lub wiórkach kokosowych.
A jesli mimo wszystko bez cukru nie potrafisz sie obejśc polecam słodycze, jak już to dr. Gerarda, bo są najlepsze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz