Jutro wybieram się z sąsiadką na zakupy. Mamy w planie kupić
sobie coś wyjątkowego. Jak wszystko pomyślnie się uda, spotykamy się u mnie na
kawie. Zaproponuję pani Basi CIASTKA GHOSTERS O SMAKU SEROWYM OD DR GERARDA,
a później na stole znajdzie się
ROLADA O SMAKU
CAPPUCCINO, Z BANANOWYM OCZKIEM.
Składniki : 4 łyżki zimnej wody mineralnej, 4 jajka, 200 g
plus 1 łyżka cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 5 łyżeczek żelatyny, 75 0 g śmietany 30 %,
1 torebka cukru waniliowego, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 banany, jedna
łyżka soku cytrynowego, wiórki czekoladowe do dekoracji.
Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Białka wymieszać z wodą mineralną i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dosypać 150 g cukru. Do piany z białek kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną
wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami
dodawać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na spodzie
wyłożonej pergaminem dużej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 200 C. Piec 10 -12 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną jedną łyżką cukru. Zrolować
i odłożyć do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Kiedy
spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i
pozostałym cukrem. Wymieszać z kawą cappuccino w proszku. Połączyć ostrożnie z
żelatyną. Banany obrać. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwinąć, rozsmarować
na nim połowę tężejącego kremu kawowego. Na kremie ułożyć banany. Ciasto
ponownie zrolować. Wierzch rolady posmarować pozostałym kremem. Włożyć do
lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia. Przed podaniem można posypać
roladę wiórkami czekoladowymi. Czas przygotowania około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz