niedziela, 27 stycznia 2019

PO ZAKUPACH


Jutro wybieram się z sąsiadką na zakupy. Mamy w planie kupić sobie coś wyjątkowego. Jak wszystko pomyślnie się uda, spotykamy się u mnie na kawie. Zaproponuję pani Basi CIASTKA GHOSTERS O SMAKU SEROWYM OD DR GERARDA, a  później na stole znajdzie się 

ROLADA O SMAKU CAPPUCCINO, Z BANANOWYM OCZKIEM.

Składniki : 4 łyżki zimnej wody mineralnej, 4 jajka, 200 g plus 1 łyżka cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 5 łyżeczek żelatyny, 75 0 g śmietany 30 %, 1 torebka cukru waniliowego, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 banany, jedna łyżka soku cytrynowego, wiórki czekoladowe do dekoracji.

Sposób wykonania – Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z wodą mineralną i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać 150 g cukru. Do piany z białek kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem dużej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Piec 10  -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną jedną łyżką cukru. Zrolować i odłożyć do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Wymieszać z kawą cappuccino w proszku. Połączyć ostrożnie z żelatyną. Banany obrać. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto rozwinąć, rozsmarować na nim połowę tężejącego kremu kawowego. Na kremie ułożyć banany. Ciasto ponownie zrolować. Wierzch rolady posmarować pozostałym kremem. Włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia. Przed podaniem można posypać roladę wiórkami czekoladowymi. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz