czwartek, 17 stycznia 2019

Dobroczynna czekolada



Marta cieszy się na myśl o nadchodzących feriach zimowych. Ostatnimi czasy czuje się zmęczona i osłabiona – potrzebuje wypoczynku. Niskie temperatury dają się w kość nastolatce. W pomieszczeniach jest gorąco na ulicach mroźnie. Te wahania mogą wyczerpać nawet najbardziej odporny organizm. Dziewczyna dowiedziała się że w stanach wyczerpania dobroczynny wpływ ma czekolada, najlepiej gorzka, oczywiście spożywana z umiarem: jedna kostka na dzień. Dlatego Marta zaopatrzyła się w czekoladę oraz inne ulubione słodycze zawierające ten dobroczynny składnik, na przykład draże Maltikeks Dr Gerarda w polewie z gorzkiej czekolady. Dlaczego warto jeść czekoladę? Odpowiedź jest prosta. Zawiera ona magnez, cynk, selen, żelazo, teobrominę, flawonoidy oraz fenyloetyloaminę. Te substancje działają wielotorowo na korzyść organizmu, dodając mu energii, poczucie szczęścia, stymulując pozytywną energię. Oprócz tego flawonoidy pozytywnie wpływają na układ krążenia oraz podobno chronią organizm przed niektórymi chorobami przewlekłymi, takimi jak: choroby nowotworowe, udar mózgu, czy chorobą niedokrwienną serca. W związku z powyższymi danymi ogólnie dostępnymi w Internecie czekolada, zwłaszcza ta gorzka, ze względu na niższy indeks glikemiczny powinna znaleźć się w codziennej diecie. Marta już o to zadbała. Jednak dieta dietą a równie ważny jest wypoczynek i to dlatego dziewczyna tak bardzo czeka na ferie zimowe. W końcu będzie miała czas by zadbać o siebie tak porządnie. Planując wypoczynek dziewczyna sięga po garstkę ulubionych draży, koniecznie tych oblanych gorzką czekoladą. Goryczkowy smak czekolady idealnie łączy się z kruchym ciasteczkiem znajdującym się pod jej warstwą. Draże Dr Gerarda to wielka przyjemność dla podniebienia. Marta już to wie. Aby się przekonać wystarczy ich zasmakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz