sobota, 26 stycznia 2019

W przedszkolu ...


  1. W przedszkolu zorgaznizowano konkurs, aby przedszkolaki wraz z rodzicami przygotowali jakiś pyszny deser, gdy nasza córka się dowiedziała o tym od razu zaczeła mówić mamie, że chce wziąc udział w konkursie, i mówiła że chciała by wygrać i zdobyć nagrodę. Desery trzeba było przynieść na poniedziałek, w sumie dobrze, bo przez weekend można dobrze się przygotować do konkursu. Córka od samego rana wstała z łóżka bardzo podekscytowana i czekała na popołudnie aby zabrać, się do przygotowania wraz z mama pysznego deseru. Po sniadaniu jak to zawsze zjadła jeszcze ciastka pełnoziarniste Dr Gerarda i poleciały do kuchni przygotowywać deser. Żona przejżała wszystkie swoje przepisy, które zbierała od swojej mamy, babci,ale wpadła na pomysł aby zajrzeć na stronę Dr Gerarda i tam od razu wpadła na coś pysznego, co przedstawiam poniżej Piccolo Dolce :

Składniki

Spód – idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:
  • 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
  • 75g rozpuszczonego masła Masa serowa z dynią – gwóźdź programu:
  • 150g dyni
  • 100g mascarpone
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z ¼ laski wanilii
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 3 nieduże jajka
Mus czekoladowy:
  • 250ml śmietanki 36%
  • 100g deserowej czekolady
  • kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek
Frużelina wiśniowa:
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml rumu
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody

Sposób przygotowania

Spód:
Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam ceramicznych kokilek).
Masa serowa z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa.
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje.
  1. Wypiek bardzo udał się żonie była bardzo zadowolona z tego, do dekoracji użyła Pryncypałki – wafelki w czekoladzie czy ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od DrGerarda , pierniki , słone przekąski , draże

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz