W nowym roku jednym z przyjemniejszych dni , jest Dzień Babci oraz Dzień Dziadka. Jest to dzień, na który czekają zarówno dziadkowie jak i wnukowie. My również z żoną czekaliśmy na nasze pociechy. Spodziewaliśmy się, że odwidzą nas obaj wnukowie. Ja już wcześniej zrobiłem zaopatrzenie w słodycze Dr Gerarda. W mojej słodkiej szafce, którą tak nazwałem, czekały dla nich; Pryncypałki -wafelki w czekoladzie, Pierniki, draże oraz Ciastka pełnoziarniste, więc będą zapewne zadowoleni.
Natomiast Babcia postanowiła, że sama przygotuje dla nich słodki przysmak. Maciuś kiedy tydzień temu był u nas, bardzo posmakował mu budyń, który sobie przygotowałem, ale kiedy spróbował, to tak mu posmakował, że mnie tylko w miseczce pozostało wspomnienie o budyniu.
Babcia więc postanowiła przygotować dla wnuków budyń według przepisu, który znalazłem na stronie Dr Gerarda -https://drgerard.eu/ w zakładce -wypieki od serca.
Budyń wyszedł bardzo pyszny. Wszystkim miłośnikom budyń bardzo go polecam.
Poniżej podaję przepis, który znajdziecie na stronie Dr Gerarda pod adresem; https://drgerard.eu/budyn-kokosowy-z-kruchymi-ciasteczkami-na-spodze/
Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami Maltikeks Dr Gerarda.
Składniki
SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka skrobi z tapioki
2 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek – odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.
Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz