Nasza sąsiadka
Nasza sąsiadka to super babka, co prawda łasuch od dziecka,
uwielbia: pierniki, pryncypałki wafelki w czekoladzie od dr Gerarda. Jest już
taka i inna nie będzie. Dzisiaj z rana wpadła na kawę z pysznym ciastem, proszę
spróbować, oto przepis
Składniki
ciasto
jajka
3 szt.
cukier
150 g
mleko
180 ml
esencja waniliowa
1 łyżeczka
mąka pszenna
300 g
Kostka do pieczenia Kasia
150 g
sól
1 szczypta
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
kakao
30 g
drylowane wiśnie z zalewy
200 g
krem
mleko
0,5 l
cukier
100 g
esencja waniliowa
1 łyżeczka
mąka pszenna
30 g
mąka ziemniaczana
40 g
Kostka do pieczenia Kasia
250 g
dekoracja
starta czekolada
0 g
od dr Gerarda
wiśnie
0 g
Wyślij składniki
Listonic
E-mail
Przygotowanie
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 1
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź.
Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając
ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z
proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 2
Krok 2
Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do
kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej
połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 3
Krok 3
Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu
ułóż równomiernie wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich
wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30
minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 4
Krok 4
Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i
esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej
i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i
zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 5
Krok 5
Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając
ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 6
Krok 6
Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do
lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą,od dr
Gerarda przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz