wtorek, 22 stycznia 2019

Nasza sąsiadka


Nasza sąsiadka

 

Nasza sąsiadka to super babka, co prawda łasuch od dziecka, uwielbia: pierniki, pryncypałki wafelki w czekoladzie od dr Gerarda. Jest już taka i inna nie będzie. Dzisiaj z rana wpadła na kawę z pysznym ciastem, proszę spróbować, oto przepis

Składniki

 

 

 

 

 

ciasto

 

jajka

3 szt.

 

cukier

150 g

 

mleko

180 ml

 

esencja waniliowa

1 łyżeczka

 

mąka pszenna

300 g

 

Kostka do pieczenia Kasia

150 g

 

sól

1 szczypta

 

proszek do pieczenia

3 łyżeczki

 

kakao

30 g

 

drylowane wiśnie z zalewy

200 g

 

krem

 

mleko

0,5 l

 

cukier

100 g

 

esencja waniliowa

1 łyżeczka

 

mąka pszenna

30 g

 

mąka ziemniaczana

40 g

 

Kostka do pieczenia Kasia

250 g

 

dekoracja

 

starta czekolada

0 g

od dr Gerarda

wiśnie

0 g

 

Wyślij składniki

 

Listonic

 

E-mail

 

 

Przygotowanie

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 1

 

 

Krok 1

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.

 

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 2

 

 

Krok 2

 

Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.

 

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 3

 

 

Krok 3

 

Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

 

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 4

 

 

Krok 4

 

Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź mąki (30 gram pszennej i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.

 

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 5

 

 

Krok 5

 

Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.

 

 

 

 

 

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami – krok 6

 

 

Krok 6

 

Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą czekoladą,od dr Gerarda przechowuj w lodówce 2-3 dni.

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz