Pewnego dnia do dzieciaków przyjechał, kuzyn, Franek ma 9 lat, i aktulanie jest na etapie że jest zafascynowany wszystkim co dzieje się w kuchni. Na świeta dostał więc od swoich rodziców fartuch do gotowania i pakiet takich kart z jakimiś jadłospisami do przygotowania. Więc oczywiście chciał się bardzo tym wszystkim pochwalić i zabrał wszystko do nas, wszystko to znaczy on tak myślał, ale już u nas na miejscu okazało się, że zapomniał tych kart do gotowania. Bardzo to przeżywał, zaczął nawet popłakiwać, ale jak dostał słodycze od Dr Gerarda w postaci ciastek pełnoziarnistych i draży, od razu przeszło wszystko. Franek cały czas powtarzał, że będzie chciał zostać cukiernikiem i przyżądzać takie słodkości jak Dr Gerard czyli Pryncypałki – wafelki w czekoladzie i ciastka Ghosters o smaku keczupowym lub serowym – nowość od Dr Gerarda, pierniki i słone przękąski. Po południu dzieciaki zabrały się za gotowanie słodyczy. Na stronie Dr Gerarda wynalazłem super przepis dzieciaki były zachwycone a co najważniejsze bardzo im smokowały ich dzieła. Dzieciaki przygotowały wg przepisu batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chia.
Składniki
1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard1 szklanka migdałów
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka rodzynek
1 szklanka mleka kokosowego
1 brzoskwinia (może być z puszki)
4 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a
następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno
zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj.
Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i
wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej.
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości.
Blok pokrój ostrym nożem na batony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz