piątek, 25 stycznia 2019

Najleprze ciasta od dr Gerarda


Najlepsze ciasta od dr Gerarda

 

Zosia kombinuje jak może, żeby uprzyjemnić ten czas dzieciom podczas tych ferii zimowych. Dzisiaj robiąc im niespodziankę, upiekła pyszne ciasto, ze strony dr Gerard- wypieki od serca. Spróbujecie

Składniki

 

 

 

 

 

herbatnikiz firmy dr Gerard typu Petit Beurre

42 szt.

 

gotowa masa krówkowa

1 słoik

 

krem

 

Kostka do pieczenia Kasia

1 opak.

 

mleko

150 ml

 

cukier

150 g

 

cukier wanilinowy

1 łyżeczka

 

mleko w proszku

300 g

 

wierzch

 

mleczna czekoladaod dr Gerarda

100 g

 

śmietanka 30%

50 ml

 

orzeszki ziemne niesolone

100 g

 

draże orzechowe do dekoracji

0 g

 

Wyślij składniki

 

Listonic

 

E-mail

 

 

Przygotowanie

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 1

 

 

Krok 1

 

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników.

 

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 2

 

 

Krok 2

 

Mleko podgrzej i rozpuść w nim cukier i cukier wanilinowy. Wystudź. Orzeszki posiekaj i upraż na suchej patelni.

 

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 3

 

 

Krok 3

 

Miękką Kasię utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając wlewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem i wsyp partiami mleko w proszku.

 

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 4

 

 

Krok 4

 

Na herbatniki w formie wyłóż krem i przykryj kolejną warstwą herbatników.

 

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 5

 

 

Krok 5

 

Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową i ponownie przykryj herbatnikami.

 

 

 

 

 

Ciasto Maxi King – krok 6

 

 

Krok 6

 

Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj orzeszki. Gotową masę rozprowadź na herbatnikach. Całość odstaw na godzinę do lodówki.

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz