wtorek, 29 stycznia 2019

U prababci

Moja wnuczka ma jeszcze prababcie z strony taty. Mieszka na wsi. Na trzy dni udaliśmy się do niej. Za miastem jest jeszcze śnieg, którego w mieście się nie uświadczy. Pra babcia ma 75 lat i jest zupełnie sprawna. O bok mieszka sąsiad który organizował nam kulig. Było gdzie gdyż babcia mieszka w leśniczówce. Jadąc do babci na wieś za braliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard. Tam do sklepu jest dość daleko więc ciężko było by coś kupić.W ostatni dzień przed wyjazdem zrobiliśmy przekładaniecz kremem z masła orzechowego. z strony Doktora Gerarda.Po trzech dniach trzeba było wracać do domu. Wnusia jak by mogła to by Worgule nie wyjechała. Składniki • opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard • 30 g czekolady gorzkiej • 50 g masła • 40 g czekolady Krem: • 200 g masła orzechowego • spora szczypta soli • 250 g mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml śmietanki kremówki • 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: • 100g czekolady mlecznej • 100g czekolady gorzkiej • 250 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić. Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę. Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz