wtorek, 29 stycznia 2019
U prababci
Moja wnuczka ma jeszcze prababcie z strony taty. Mieszka na wsi. Na trzy dni udaliśmy się do niej. Za miastem jest jeszcze śnieg, którego w mieście się nie uświadczy. Pra babcia ma 75 lat i jest zupełnie sprawna. O bok mieszka sąsiad który organizował nam kulig. Było gdzie gdyż babcia mieszka w leśniczówce. Jadąc do babci na wieś za braliśmy z sobą słodycze od firmy Doktor Gerard. Tam do sklepu jest dość daleko więc ciężko było by coś kupić.W ostatni dzień przed wyjazdem zrobiliśmy przekładaniecz kremem z masła orzechowego. z strony Doktora Gerarda.Po trzech dniach trzeba było wracać do domu. Wnusia jak by mogła to by Worgule nie wyjechała. Składniki
• opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
• 30 g czekolady gorzkiej
• 50 g masła
• 40 g czekolady
Krem:
• 200 g masła orzechowego
• spora szczypta soli
• 250 g mascarpone
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
• 100g czekolady mlecznej
• 100g czekolady gorzkiej
• 250 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz