czwartek, 31 stycznia 2019

Czekolada

             Na temat czekolady panują różne opinie. Jedni mówią - jedz, jest zdrowa, ma dużo magnezu, inni mówią - nie jedz, zęby sobie popsujesz, ma mnóstwo cukru. Kogo słuchać? poszperałam w internecie i znalazłam kilka ciekawostek na temat czekolady, a oto niektóre z nich
- Po swojej 4 wyprawie do Ameryki, Krzysztof Kolumb zaprezentował ziarna kakao (które jest głównym składnikiem czekolady) hiszpańskiej parze królewskiej. Król Ferdynand i królowa Isabelle nie byli pod wrażeniem i stwierdzili, że kakao i czekolada to „dziwne mikstury dzikich plemion”.
- Producenci czekolady zużywają obecnie 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne.
- Zapach czekolady wpływa pozytywnie na fale mózgowe odpowiedzialne za relaks.
- Potrzeba około 400 ziaren kakao, żeby wytworzyć 450 gram czekolady
A teraz kilka pozytywów zjadania czekolady
-
Czekolada pomaga zachować zdrowie i młodość. Czekoladowa tabliczka to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które w sposób naturalny wspierają procesy obronne organizmu, chroniąc przed wieloma schorzeniami, w tym tzw. chorobami cywilizacyjnymi oraz spowalniając skutki starzenia się organizmu.
Zapobiega zakrzepom i rozszerza naczynia krwionośne
- Obniża ciśnienie krwi
- Zapobiega starzeniu się skóry.
Dlaczego nie warto jeść czekoladę? Szczerze mówiąc przeszukałam cały internet w posukiwaniu odpowiedzi na to pytanie, lecz nic nie znalazłam. Tak więc jedzmy czekoladę i cieszmy się jej smakiem. Jednak pamiętajcie, wszystko z umiarem. Nawiązując do tematu polecam Pryncypałki-wafelki w czekoladzie dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz