Dziś chciałbym się z wami podzielić z super pysznymi Japońskimi ciasteczkami mochi z nadzieniem wafelkowym, przepis oczywiście z strony internetowej Dr Gerarda, powiem wam szczerze że coraz bardziej mi się podoba ta strona, zawsze jak się dowiesz o dość nie spodziewanych gościach strona internetowa Dr Gerarda zawsze pomoże wyjść Ci z opresji :), jak w szafce gdy spodziewasz się gości zabraknie Ci słodyczy do kawy, możesz liczyć na to że znajdziesz tam coś ciekawego, poniżej super pyszność:
Składniki
160 ml wody
Dwie łyżki cukru pudru
Zielona herbata matcha
Wafelki Pryncypałki classic
Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej
Skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie.Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników.
Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały.
Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń.
W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks.
Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz