czwartek, 24 stycznia 2019
W lasku gdańskim
Mamy już prawie koniec ferji i wkońcu spadło trochę śniegu. Po śniadaniu przyszedł sąsiad i pyta mi się czy bym nie wzioł mojej wnuczki i nie pojechałbym znimi na sanki do lasu gdańskiego. Zgodziłem się od razu. Sąsiedzi też oczywiście jechali z swoimi wnukami. Po drodze w osiedlowym sklepiku kupiliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi pierniki. Córkę poprosiłem aby zrobiła tyramisu morelowe z strony Doktora Gerarda http://drgerard. miała oczywiście zrobić przettym zakupić potrzebne produkty. Do lasku gdańskiego zajechaliśmy koło godziny 11 gdyż jest tam kawałek drogi. Na górkach było bardzo dużo dzieciaków w rużnym wieku.Jest też tam wyciąg więc można po jeździć na nartach.Naszebżdące szalały na sankach żucały się śnieżkami. Było trochę wywrotek na szczęście o był się bez kontuzji.Na obiad wróciliśmy do domu na który zaprosiłem sąsiadów. Po obiedzie dzieciaki się jeszcze po bawili a my w tym czasie wypiliśmy kawę. Słodycze które kupiliśmy wruciły do domu. Dzieci nie miały czasu zjeść, zjadły je w domu. Składniki
Krem:
• 250 g mascarpone
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
dodatkowo:
• kakao gorzkie
• amaretto
• szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej
• biszkopty morelowo śmietankowe dr Gerard
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie lekko ubić mascarpone. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich mascarpone cały czas mieszając, na końcu ostrożnie dodać białka.
Do wystygniętej kawy dodać amaretto.
Do przygotowanych naczyń układać kolejno: nasączone w kawie z amaretto biszkopty, krem, szczyptę kakao, ponownie biszkopty, krem i całość udekorować kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz