poniedziałek, 21 stycznia 2019
Dzień babci
Mamy dzień babci, więc moja wnuczka zrobiła babci prezent w postaci słodyczy od firmy Doktor Gerard.Z swoją mamą zrobiła tartę mocno czekoladową z pomarańczą. Babcia się bardzo ucieszyła. Wypiliśmy kawę i wnusia pojechała do drugiej babci ze strony swojego taty. Drugiej babci zprezętowała też słodycze między innymi wafelki pryncypałki od Dr.Gerard.Mnie jako dziadka za brały z sobą. Kasia bo tak ma na imie druga babcia wnuczki była bardzo zadowolona, że przyjechaliśmy. Tan było więcej wnucząt. Było bardzo gwarno.Babcia miała pyszny sernik i jabłecznik. Wypiliśmy kawę a wnuczka się pobawiła z resztą dzieci i trzeba było wracać do domu. Składniki
Spód:
• 300 g listków kakaowych
• 50 g masła
• 1/2 gorzkiej czekolady
Krem:
• 150g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
• 1/2 szklanka cukru
• 1/2 szklanka wody
Sposób przygotowania
Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz