poniedziałek, 21 stycznia 2019

Dzień babci

Mamy dzień babci, więc moja wnuczka zrobiła babci prezent w postaci słodyczy od firmy Doktor Gerard.Z swoją mamą zrobiła tartę mocno czekoladową z pomarańczą. Babcia się bardzo ucieszyła. Wypiliśmy kawę i wnusia pojechała do drugiej babci ze strony swojego taty. Drugiej babci zprezętowała też słodycze między innymi wafelki pryncypałki od Dr.Gerard.Mnie jako dziadka za brały z sobą. Kasia bo tak ma na imie druga babcia wnuczki była bardzo zadowolona, że przyjechaliśmy. Tan było więcej wnucząt. Było bardzo gwarno.Babcia miała pyszny sernik i jabłecznik. Wypiliśmy kawę a wnuczka się pobawiła z resztą dzieci i trzeba było wracać do domu. Składniki Spód: • 300 g listków kakaowych • 50 g masła • 1/2 gorzkiej czekolady Krem: • 150g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta) • 1/2 szklanka cukru • 1/2 szklanka wody Sposób przygotowania Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz