środa, 30 stycznia 2019
„Czy każda czekolada to czekolada?”
W kwestii produkcji czekolady można by posłużyć się słynnym hasłem – sztuka dla sztuki. Na początku dwudziestego wieku zmieniła się forma podawania czekolady z płynnej na tabliczkową. Od tamtej pory nie ma chyba na kuli ziemskiej dziecka, które nie lubiłoby czekolady. O dorosłych smakoszach już nie wspomnę! Czekolada w dzisiejszych czasach zdecydowanie zasługuje na miano kultowego słodkiego wyrobu.
Wyznacznikiem dobrej jakościowo czekolady jest przede wszystkim zawartość miazgi kakaowej. Prawdziwe czekolady, w przeciwieństwie do wyrobów czekoladopodobnych, zawierają minimum 70% owej miazgi. Prawdziwym rarytasem jest znalezienie rzadko spotykanej czekolady z 90% zawartością miazgi kakaowca. To dopiero rozkosz w ustach!
Kolejnym czynnikiem przesądzającym o jakości danej czekolad jest długość listy składników. Specjaliści od lat przestrzegają przed spożywaniem „czekolad” zawierających poniżej 20% masy kakaowej. W tego typu produktach przeważają różnego rodzaju wspomagacze, a na pierwszy miejscu składu zazwyczaj pojawia się cukier. Widząc w składzie mleko w proszku, tłuszcz roślinny (zamiast kakaowego) czy sztuczne konserwanty powinniśmy zastanowić się czy chcemy spożyć sam cukier i substancje, które zdecydowanie nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie, czy może lepiej byłoby wybrać prawdziwą czekoladę, która wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie, a nawet układ krwionośny i nerwowy.
Dr Gerard w swojej niezwykle szerokiej gamie produktów może się poszczycić między innymi jednym z najczęściej poszukiwanych, wręcz pożądanym Słodkim wyrobem jakim są: Pryncypałki – wafelki w czekoladzie. I to jakiej czekoladzie! Równie wyborne są Pierniki i Draże oraz mnóstwo innych produktów, o których jakość i niepowtarzalny smak Dr Gerard dba ze szczególną troską. Pyszności!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz