czwartek, 31 stycznia 2019

Trochę wiedzy bezużytecznej

             Czy każdy z nas wie co spożywa pod postacią cukru spożywczego? Czy wiecie co używacie każdego dnia dodając do herbaty, wypieków i wszelkiego rodzaju dań? sądzę, że część tak, ale zdecydowana większość zapewne nie ma o tym zielonego pojęcia, bo się zwyczajnie tym nie interesuje, byle słodkie było... Otóż zagłębiłam się w odchłanie internetu i poszukałam pare ciekawych informacji na ten temat:
- Nasz cukier spożywczy to na ogół sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy) bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
 Rodzaje cukrów w przemyśle spożywczym:
  • glukoza (cukier gronowy),
  • laktoza zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,
  • galaktoza jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
  • fruktoza zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),
  • maltoza (też półprodukt).
Ciekawostka:
Uderzając silnie dwiema kostkami cukru o siebie, można zaobserwować zjawisko tryboluminescencji. Zabłysną na ułamek sekundy niebieskim światłem. Można to jednak dostrzec tylko w ciemnym pomieszczeniu.

Tak apropo cukry polecam słodycze dr. Gerarda :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz