piątek, 18 stycznia 2019

Coś słodkiego

Wczoraj zadzwoniła do mnie siostra, że może wpadnie dzisiaj do mnie w odwiedziny, więc stwierdziłam że przygotuję coś słodkiego do kawy i padło na mój ulubiony kawowo- orzechowy biszkopt przełożony kremem waniliowym i kremem kawowym oraz masą i słodyczami Dr Gerarda. Chcecie wypróbować? Oto niezbędne składniki:

Biszkopt

-1 szklanka orzechów włoskich
-1 szklanka mąki pszennej
-1 i 1/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1/4 łyżeczki soli
-6  jajek
-1/4 szklanki zimnej wody
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem 

-4 żółtka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mleka 
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-1 kostka masła
-laska wanilii
-3 łyżki kawy + 50 ml wody

Masa 

-125 ml serka mascarpone
-2 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego do smarowania kanapek

Dodatkowo

-pól szklanki posiekanych orzechów włoskich
-pól szklanki wiórek kokosowych
-ciastka pełnoziarniste od Dr Gerard 1,5 opakowania
-szklanka mocnej zimnej kawy rozpuszczalnej 
-mini herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard pół szklanki 

Sposób przygotowania: biszkopt: orzechy drobno siekam i mieszam z mąką, 1/4 szklanki cukru, kawą oraz solą. Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru na gęstą i jasną masę. Dodaję wodę, ekstrakt i miksuję. Do masy wsypuję mąkę z orzechami i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, porcjami dodaję pozostały cukier. Ubite białka dodaję do masy i dokładnie mieszam łyżką. Wlewam do tortownicy i piekę około 40 minut w 175 stopniach. Krem: mąkę mieszam w 1/2 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaję rozmieszane żółtka, cukier,cukier wanilinowy i gotuję. Wlewam rozrobioną mąkę do gotującego się mleka i gotuję, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na puch. Następnie dodaję porcjami zimny budyń ciągle ucierając. Krem dzielę na dwie części. Do jednej dodaję ziarenka wanilii, a do drugiej zimną kawę. Masa: do miski wkładam serek mascarpone oraz dwie łyżki kremu i dokładnie mieszam. Na biszkopt wykładam krem z kawą, układam ciastka pełnoziarniste wcześniej zamoczone w kawie, wykładam krem z wanilią i przykrywam biszkoptem, który smaruję masą i posypuję wiórkami, orzechami i mini herbatnikami z polewą kakaową. Ciasto przechowuję w lodówce. Doskonałe do popołudniowej kawy i na każdą inną okazję. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz