wtorek, 29 stycznia 2019

Ploteczki

W piątek wybierałam się do koleżanki na ploteczki i właśnie na tę okazję przygotowałam deser na kruchym cieście z kremem kajmakowym z dodatkiem ajerkoniaku i pokruszonych pierników oraz kremem śmietankowym i czekoladą. Ciasto było pyszne, a spotkanie bardzo udane. Chcecie wypróbować? Oto składniki: 

Ciasto 
-1 szklanka mąki tortowej
-pół szklanki cukru pudru
-1 jajko
-10 dag masła lub margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml zmielonych orzechów włoskich

Krem kajmakowy z piernikami 
-350 g masła
-puszka masy kajmakowej 450 g
-2 łyżeczki kawy naturalnej zmielonej
-125 ml ajerkoniaku
-pierniki od Dr Gerard 1/4 opakowania

Krem śmietankowy
-900 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki cukru pudru
-1 płaska łyżeczka żelatyny
-250 g serka mascarpone

Dodatkowo
-czekolada deserowa około 100 g 
-słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania: ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję i przekładam do blaszki (24/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, posypuję bułką tartą, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut w 180 stopniach. Krem kajmakowy z piernikami: masło ucieram do uzyskania jasnej masy. Dodaję kawę i masę kajmakową, nie przerywając ucierania. Następnie wlewam ajerkoniak, cały czas ucieram. Kruszę pierniki i mieszam z kremem kajmakowym. Masa śmietankowa: żelatynę moczę w 2 łyżeczkach wody. Odstawiam na kilka minut. Gdy napęcznieje dodaję łyżkę wrzątku, rozpuszczam i studzę. Do miski przekładam schłodzoną kremówkę, ser mascarpone i ubijam. Dodaję zimną żelatynę, cukier puder i ubijam na sztywno. Przełożenie: upieczone ciasto smaruję dżemem z czarnej porzeczki, wykładam krem kajmakowy z piernikami. Schładzam, a następnie wykładam masę śmietankową. Wierzch posypuję startą czekoladą. Przed podaniem dokładnie schładzam. Do przygotowania tego ciasta wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz